Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Albedo

7. 9. 2009 10:23
Dřevař křičí chyťte dřevaře

Demagogicka skvadra zemanovcu, jirsovcu a podobnych individui, co se v sobotu potacela kolem Plesneho jezera, snad uz moc skody nenadela, jsou vsem k smichu. Jediny argument co maji je: pod mrtvymi stromy nic neroste, ale podrobny pruzkum porostu dokazuje, ze pod uschlymi stromy je pripravena nova generace stromu, ktera cekaj na prosvetleni. To, ze se tim otvira moznost i pro jedli a buk, je velice dulezity faktor pro celkovou prestavbu monokulturnich smrcin. Dokonce i puvodni horske smrciny se vlivem zmeny klimatu zacinaji otevirat otvirat jedli a buku (viz. okoli plesneho jezera). Pokud by Jirsa a spol. prijeli z tezkou mechanizaci a zacali odstranovat uschly porost, ktery chrani mikroklima a postupem casu i pudu, doslo by k nevratnym skodam. Proto autorovi radim: prestante uz lhat, nestacila vam ta ostuda v sobotu?

0 0
možnosti

SID09

7. 9. 2009 11:25
Re: Dřevař křičí chyťte dřevaře

Podobně postupuje i památková ochrana. V zájmu zachování historických památek odmítá jakékoliv nové stavební technologie a materiály. Odmítají použít na střechy levnou krytinu, plastová okna ...... a nařizují majitelům původní materiály, drahou měď,  drahé restaurování nalezených maleb......, změnit charakter využívání objektu.......  Tyto požadavky pak převyšují finanční možnosti majitelů, případně i znemožňují využití objektu. Tak dochází k tomu, že objekt chátrá a chátrá, až se nakonec rozpadne a stane se historickým zbořeništěm. Po čase tedy ztratí všechny atributy, pro které byla chráněna a stane se ruinou. Se Šumovou je to zrovna tak.!!!!!!  

0 0
možnosti

Ynhoj

7. 9. 2009 10:12
Šumava

pro Šumavu je myslím šance na řešení, které v začátku zní bolestně, nechat se kůrovce vyřádit, obětovat 40-50 let, vysázet odolné dřeviny jako listnáče, toto si lidé zavinili sami, proč je tolik kůrovce na šumavě a proč není tolik v Novohradských Horách?Ať si každý odpoví sám...

0 0
možnosti

cokoladova

6. 9. 2009 23:30
zeme place

porad dokolecka. Obrovskym skudcem Ceske republiky je politik, ale tim kardinalnim hloupoucky volic.

0 0
možnosti

ferda1

6. 9. 2009 23:13
Zelený magoři

To co dokázali "Zelené spolky a NPŠ" to je na pováženou. Jak mohou odborníci tvrdit že je nejdříve třeba nechat uschnout (sežrat broukovi) lesy aby potom byly nové a zdravé? Osobně si myslím že vyhlášení národního parku byla největší hovadina. Dříve byla Šumava zdravá a zelená. Dnes KATASTROFA!! Dříve les dával práci, dřevo a podle toho se o něj panovník staral. Dřevo se posílalo Schwarzenberským kanálem až do Vídně a přesto byla Šumava zelená. Je pravda že po 80-100 letech přišla vichřice a lesy padly. Alespoň tak je to zanamenáno v kronikách. Bohužel dnes je odborník každý kdo má "někde" díru. Co je mi platné že je "Park" kam se nesmí člověk dojít podívat? Já už novou pěknou Šumavu neuvidím. Než naroste tak jsem mrtev jako ten les a v prach se obrátím. Jsem proti pokusům které dělá toto vedení NP. Jsem i pro vyhlášení referenda k Šumavě s otázkou: Jste pro zelenou Šumavu bez NP. ANO!!

0 0
možnosti

SID09

7. 9. 2009 10:17
Re: Zelený magoři

V podstatě máte pravdu, ale nějak se pozapomnělo na to, kolik kubíků dřeva, kolik práce a v neposladní řadě i peněz přišlo vniveč. Odhaduji to minimálně na několik desítek miliard, o které je státní kasa chudší. !!!!!!

0 0
možnosti

wenous

6. 9. 2009 21:02
Realita

Vazeny Pane Jirsa, dneska uz pomuze jedine vykacet celou sumavu zacit sazet nove stromy. Na sucha mista koukaji moji rodice z oken a to jsou nejakych 20 km za hranici parku (javornik). Do 5 let uschne vic jak 50% boubina na strane k horni vltavici. U kasperskych hor jsou skody obrovske a vubec bych se nedivil arbitrazi se statem. Bezzasahove zony ve smrkovem lese vymyslel m*gor, protoze smrk je nejzranitelnejsi jehlicnan a ten les je potreba udrzovat. Pokud nekdo chce neco zachranit, tak musi porazit obrovske plochy a hlavne odstranit stromy co znicil kyril. A na tech holinach sazet kombinace buku s jedli a  pokud je misto nize tak borovice. Mezi takovimito pasy je smrk relativne dobre chranen a nezustavaji holiny. Navic jestli se nepletu, tak Jedle a buk byly prirozene stromy na sumave jeste tak pred 100 lety.  

0 0
možnosti

povelka

6. 9. 2009 17:43
Jirsa nebo Krejčí,Bursík a Moldan.

 O zranitelnost naší Šumavy se zasloužili ti, co vysazovali ze zištných důvodů rychle rostoucí smrk, který na Šumavě jako monokultura nebyl původní. V bavorské části máme i smíšený les, takže tamní Šumava je zachovalejší a i na pohled mnohem hezčí. Kůrovec je součástí přírody a na rozdíl od senátorů, kteří součástí přírody nejsou a přírodě nerozumí, Šumavě škodí méně.

  Pokud p. senátor se snaží odvolat ředitele národního parku,tak pak já mu přeji, aby dopadl jako jiný velký přítel kácení na Šumavě -bývalý hejtman Jihočeského kraje.

  Nečetl jsem moc článků od jiných senátorů, ale může mi někdo říci, proč se nepovedlo, aby mezi senátory byli moudří lidé?

0 0
možnosti

wenous

6. 9. 2009 21:04
Re: Jirsa nebo Krejčí,Bursík a Moldan.

Neporovnavej nemecko, tam je ten park mnohem mensi, je za vetrem a jeho vedeni neni tlupa zelenejch m*mlasu. Mimochodem pred lety se bursikovci poiutali ke stromum, ktere jsou dneska uschle a znicene ...

0 0
možnosti

jeliman

6. 9. 2009 17:32
Osel byl předeším ten, kdo udělal ze Šumavy

smrkovou monokulturu, v rámci tzv. plánovaného hospodářství. Dnešní zlatokopové  se jen prostřednictvím politiků (včetně autora článku) a takzvaných odborníků perou o větší díl rýžoviště. Zajímalo by mě, co takový Klaus a Zeman vědí o lesních biotopech, že se tak vehementně angažují...

0 0
možnosti

papullus

6. 9. 2009 18:12
no,v 19 století

to moc plánované hospodářství nebylo,to neudělali komunisti.Za komunistů se tam skoro nesmělo,většina byla pohraniční pásmo.Jenom když se kůrovec urodil,tak se to tam kácelo a těžilo .... to až Národní park .... Jediný "prales" byl ma Boubíně a to nebylo hraniční pásmo,tam se smělo ....

0 0
možnosti

2mmmm_2

6. 9. 2009 16:21
Moc mu nevěřím jako osobě,

ale určité reálie odpovídají patrně skutečnosti.

0 0
možnosti

ctenar

6. 9. 2009 15:26
Primitivismus stylu: Kůrovec není kůň:)

Kůrovec nemůže být trojským koněm, protože je to brouk. :)

0 0
možnosti

icebeer1

6. 9. 2009 13:27
Co dodat ?

Rovněž u tohoto článku si podle mne karmu zaslouží většina přispívajících - jenom autor ne .. ;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS