Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uznání Kosova nás v očích Srbů velmi poškodilo

Letos je to deset let od bombardování Srbska vojsky NATO, deset let od ukončení války na Balkáně, ale také deset let, které vyvrcholily vytvořením politického hybridu, mezinárodního protektorátu, samostatného Kosova.

Ano, srbští politici válku rozpoutali a Srbsko válku prohrálo fakticky i mediálně. Nicméně je potřeba dodat, že za války na Balkáně se hanebně chovali příslušníci všech tří etnik nejenom Srbové, ale i Chorvaté a Bosňáci. Je nutné si položit otázku, zda v době kdy jeden z účastníků války, Chorvatsko, dostalo reálnou možnost vstoupit do EU a bylo přijato do NATO, kdy Srbsko přišlo o Černou Horu a kosovští Albánci získali vlastní stát, je nutné Srbsko dále trestat.

Jaká je dnes v Srbsku situace? Šedesát procent obyvatel podporuje evropskou integraci, vláda i většina v parlamentu je proevropská, ale faktická pozitiva z tohoto postoje srbští občané zatím nepociťují. Snad nejvíce je trápí vízová politika vůči všem zemím evropské unie. Osmdesát procent studentů srbských vysokých škol nikdy nenavštívilo žádnou cizí zemi. Zrušení víz pro země EU je prioritou všech srbských vládních stran. Pravděpodobně i České republiky, nikoliv však všech zemí EU. Například Holandsko podmiňuje svůj souhlas se zrušením vízové politiky vydáním všech válečných zločinců do Haagu. Z padesáti vyžádaných podezřelých zbývá vydat již pouze dva: generála Ratka Mladiče a vůdce chorvatských Srbů Gorana Hadžiće.

Vydávání válečných zločinců do Haagu je Srby pociťováno také jako ne zcela spravedlivé. V sousedním Kosovu se současný premiér Thaci prokazatelně podílel na vraždách Srbů, avšak jeho vydání do Haagu pro nedostatek svědků není požadováno, to samé platí pro některé chorvatské generály. I v jejich případě bylo několik svědků zabito a ostatní rychle ztratili paměť. A Bosna odmítá vydávání svých občanů cizím soudům vůbec. Lze říct, že Srbsko s haagským tribunálem spolupracuje ze všech post válečných zemí nejlépe – a jeho lidé jsou tím pádem také nejvíce trestáni. I nezávislé zdroje potvrzují, že příběh doktora Šešelja, který je již sedm let vězněn v haagské věznici, aniž by mu bylo cokoliv prokázáno, je z hlediska soudu minimálně problematický. Nacionální Srbská radikální strana si dokonce dr. Šešelja zvolila za svého předsedu a v rámci předvolební kampaně jeho tvář vzhlíží ze všech billboardů na srbskou veřejnost jako relativizování haagského soudu.

Vytvoření a uznání samostatného Kosova je snad nejbolestivějším problémem současného Srbska. A každé další mezinárodní uznání tohoto státu roztrpčenost Srbů jen prohlubuje. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že nás uznání samostatného Kosova v očích Srbů velmi poškodilo. Situaci trochu zachránil prezident Klaus, který se s rozhodnutím vlády veřejně neztotožnil. Neberme to na lehkou váhu. Srbové si vždy přátelství s českým národem vážili a uznání Kosova berou svým způsobem za zradu. Srbsko se však trváním na územní integritě s Kosovem ocitá ve schizofrenní situaci. Vzdát se ho nemůže, ale vstoupit s ním do Evropské Unie také ne. Jeden z argumentů proti zrušení vízové povinnosti je také skutečnost, že kosovští Albánci mají srbské pasy. A o bezvízový styk s kosovskými Albánci Evropská Unie nestojí. Nicméně, na tento argument Srbové odpovídají: A proč jste je tedy uznávali? Skutečnost však leží ještě někde jinde. Realističtí (pragmatičtí) srbští politici si uvědomují, že je Kosovo ztraceno. Ale kdo to první řekne nahlas, spáchá politickou sebevraždu.

Život v Srbsku se pomalu zlepšuje. Bylo uzavřeno několik obchodních dohod s EU, nezaměstnanost klesla na 15%, radikální nálady a touha po odplatě je snad minulostí. Mezi veřejností však narůstá pocit, že Evropská unie nejedná se Srbskem upřímně. V centru Bělehradu zůstávají jako memento nedotčené ruiny vybombardovaného ministerstva obrany, generálního štábu a srbské televize. Je to připomínka války, anebo připomínka toho, kdo bombardoval? 

Hospodářské noviny, 3. června 2009

Autor: | sobota 6.6.2009 9:00 | karma článku: 17,81 | přečteno: 900x
  • Další články autora

ČSSD: Buďme féroví a zrušme předvolební kampaně. Alespoň do voleb.

Není se co divit, že v Lidovém domě spustili při ohlášení projektu studentských voleb nanečisto takový poprask. Bylo jim totiž jasné, že přes současnou mohutnou internetovou ofensivu socialisté v čele s Paroubkem a Rathem u mladých voličů totálně propadají. Můžou si za to přitom sami – Czech Techem počínaje a arogantním vystupováním konče. Vlastně by se jim proto moc hodilo, kdyby většina prvovoličů k volbám vůbec nevyrazila.

4.5.2010 v 9:34 | Karma: 26,61 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Hlasy pro Paroubka aneb Internetoví úderníci útočí

Není tomu tak dávno, co se mluvilo o tom, že ČSSD trochu zaspala dobu, když nevěnovala dostatečnou pozornost internetu. Jiří Paroubek proto neváhal, a po neúspěšných evropských volbách vydal rozkaz. Stačilo slovo a ČSSD vyrazila na zteč virtuálního prostoru. Dnes už nemůže nikdo o socialistické kybernetické síle pochybovat – diskuse na zpravodajských serverech jsou plné příspěvků levicových stoupenců a ten ze socialistických politiků, kdo nemá profil na facebooku, snad aby raději předsedovi nechodil na oči.

15.4.2010 v 8:20 | Karma: 34,38 | Přečteno: 1788x | Diskuse| Politika

Nová evropská desetiletka ekonomiku nespasí

Evropská Unie pro sebe po deseti letech připravila novou desetiletku. Nad tou minulou, přehnaně ambiciózní Lisabonskou strategií se už dávno zavřely vody. Bruselští úředníci nám v ní slibovali, že Unie dožene a předežene své hospodářské soupeře a stane se „nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa založenou na znalostech“. No nic. Místo ní teď přichází o něco skromnější „Evropa 2020“.

7.4.2010 v 11:15 | Karma: 14,31 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

O biopalivech rozhodujme s chladnou hlavou

Každý soudný člověk ví, že životní prostředí si zaslouží naši ochranu. Nezodpovědný přístup pod heslem po nás potopa zde rozhodně není na místě, protože by se nakrásně mohlo stát, že se dostaneme do bodu, ze kterého už nebude návratu. I ochrana životního prostředí se však musí dělat s rozumem. Toho se bohužel v této oblasti v poslední době zoufale nedostávalo a místo něj scénu ovládla módní ideologie podporovaná zájmy mocných lobbyistických skupin.

31.3.2010 v 9:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Dělat showbusiness není žádná sranda

„Vážení televizní diváci.“ Těmito slovy zahájil Jiří Paroubek sobotní „programovou konferenci“ ČSSD. Názorně tak předvedl, jaký byl skutečný účel celého podniku: předvolební prezentace v přímém přenosu, která navíc ČSSD nestála takřka ani korunu. Stačilo sestavit pódium, nakoupit konfety, rozdat šály a pak už jen poslat avízo na Kavčí Hory. Zbytek už zařídily veřejnoprávní televizní kamery.

16.3.2010 v 14:15 | Karma: 22,54 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1310x
senátor PČR a starosta Hluboké nad Vltavou

Seznam rubrik